lørdag den 1. oktober 2011

Naturstoffer i planter

Begrebet naturstoffer (eller bioaktive stoffer) i forhold til planter, er et vidtfavnende begreb. Det dækker over de mange forskellige slags stoffer der findes i forskelligartede planter. Overordnet kan man dog inddele naturstofferne i henholdsvis primære og sekundære naturstoffer.
De primære naturstoffer udgør de essentielle, dvs. livsnødvendige, stoffer for planten (til vækst, formering, spredning, osv), herunder bl.a. kulhydrater, aminosyrer, proteiner, ligning, mv. 
De sekundære naturstoffer omfatter alle de stoffer, som er specielle/specifikke/unikke for den enkelte plante (selvom det dog er muligt for forskellige plantearter at producere de samme naturstoffer). Mht. sekundære naturstoffer, kan der bl.a. være tale om forsvarsstoffer, pigmenter, alarmstoffer, duftstoffer, giftstoffer, mv. 


Udnyttelsen af naturstoffer til diverse lægemidler rækker langt tilbage i menneskets historie. Men det er først fra 1800-tallet, at kemikere begyndte decideret at isolere og karakterisere specifikke naturstoffer, fx morfin, stryknin, kinin, koffein, nikotin, kodein, kamfer, kokain, mv. (læs evt. også om alkaloider), da man langsomt forstod, at lægemiddeleffekten hos planterne var særlig kraftig ved udtræk af planteekstrakter. Selv i dag udnyttes viden om planternes naturstoffer, og der forskes fortsat i naturstofferne, bl.a. i medicinalindustrien i en søgen efter nye lægemidler. En stor diskussion i dette tilfælde knytter sig til, om hvorvidt det bør lovliggøres at udføre bioteknologiske forsøg på fx planterne (gensplejsning bl.a.), således at specifikke naturstoffer koncentreres og planternes evner forbedre - og herved kan man bedre udnytte dem til medicinsk forskning og lægemiddelfremstilling. 


Se bl.a. også: http://www.farma.ku.dk/index.php/Laegemidler-fra-naturstoffer/5957/0/ samt http://www.biokemi.org/biozoom/issues/494/articles/2003, der beskriver henholdsvis forskningen i naturstoffer fra planter til lægemidler og naturstoffer til anvendelse af konservering af fødevarer. Følgende link http://viden.jp.dk/binaries/an/8001.pdf beskriver endvidere de bioaktive stoffer/naturstoffer som forekommer hos vores vegetabilske fødevarer samt deres gavnlige effekt på vores sundhed. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar