torsdag den 4. august 2011

Plantevækst og hormoner

Planternes vækst styres af en række vigtige hormoner. De vigtigste er:

- Auxiner, som dannes i unge bladceller, der deler sig, specielt i skudspidserne. De sttimulerer cellerne til at vokse ved celledeling og strækningsvækst, men hæmmer til gengæld sideskud. Auxiner transporteres langsomt nedad i skuddene og ophobes i de dele af planten som er i skygge. Det får stænglen til at strække sig på skyggesiden og vokse mod lyset (fototropisme). Auxin stimulerer også planten til at udvikle rødderne. Auxiner dannes ud fra aminosyren tryptofan.

- Gribberelliner, der ligesom auxinerne dannes i skudspidserne og stimulerer stænglens strækningstilvækst. De dannes også i frø hvor de medvirker ved frøenes spiring. Gribberellinerne dannes ud fra isoprenoider.

- Cytokininer, som dannes i plantens yderste dele og bevæger sig opad i planten hvor de stimulerer skudspidserne til at dele sig. Til gengæld hæmmer cytokininerne rodudviklingen. Cytokininerne dannes ud fra nukleotidet adenin.

- Ethylen, en gasart, der stimulerer frugtmodning og produceres af modne frugter. Viden om ethylens modningseffekt anvendes bl.a. til modning af bananer, som plukkes når de er umodne. Ethylen påvirker plantens vækst, så den bliver kortere og mere robust.

- Abscisinsyre, som er medvirkende til at få frø og knopper til at forekomme i en hviletilstand. Hormonet dannes især når planten udsættes for stress, fx tørke, høje saltkoncentrationer, frost, voldsomt høje temperaturer, mv. På denne måde beskytter planten sig selv. Fx vil tørke bevirke, at abscinsyrens indvirkning på planten vil få spalteåbningerne på undersiden af plantens blade til at lukkes, så dens væsketab mindskes.

Viden om plantehormonerne bruges til at regulerer planters vækst i gartnerier og landbrug. Vha. hormoner kan man stimulere aflæggere fra planter til at danne rødder, fremkalde dværgvækst og buskning af planter, eller man kan gendanne hele planter ud fra stamceller vha. teknikken meristemformering. Mederplanter til fremavl af læggekartofler produceres fx ved meristemformering. Det er vigtigt at læggekartofler ikke indeholder virus. De øverste celler i skudspidserne, meristemerne, vokser hurtigt, og de når ikke at blive inficeret af virus før man skærer dem af under sterile forhold og formerer videre på dem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar