fredag den 29. juli 2011

Sprøjtemidlers påvirkning af planter


I det danske landbrug anvendes årligt flere tons sprøjtemidler mod ukrudtsplanter (herbicider), men en undersøgelse foretaget af DMU viser, at sprøjtemidlerne ender i små åer og vandløb, hvor de påvirker fødekæder og økosystemer negativt, selvom der forekommer randzoner mellem marker og vandløb.

For at bevise og påvise sprøjtemidlernes indvirkning på planterne, blev der foretaget en kromatografi-undersøgelse af en lang række planter nær randzonen ved markarealer på begge sider af vandløb, og dernæst blev resultaterne sammenlignet med planter, som med garanti aldrig havde været udsat for sprøjtemidler. Det viste sig herigennem, at ukrudtsmidlerne rent faktisk påvirker planterne kemisk, så deres indholdsstoffer i de enkelte planteceller ændres. Planternes udseende forandres normalt ikke, og ukrudtsmidlernes forsvinder langsomt fra planten - men forandringerne på cellulært niveau er irreversible. Ændringerne betegnes biomarkører. Metoden har vist sig også at være yderst relevant i forbindelse med undersøgelse af, om frugt og grønt har været udsat for sprøjtemidler.

Via undersøgelse af biomarkører hos en lang række planter kunne man således påvise, at planter på begge sider af udvalgte vandløb, på trods af en etableret randzone, var udsatte for sprøjtemidlernes indvirkning, og derved må man kunne udlede, at en del af sprøjtemidlerne givetvis ligeledes må være end i vandløbene.

Denne udledning af sprøjtemidler forekom selvom landmændene tog meget højde for vind- og vejrforhold, hvilket derfor er med til at understrege, at randzoner på kun to meter ikke er nok for at undgå sprøjtemidlernes negative påvirkning af vandløbenes følsomme økosystemer. Og endvidere viste undersøgelsen, at også valg af vegetation i randzonen har betydning for sprøjtemidlernes spredning. Ved større buske forekom der nemlig en reduceret udledning af sprøjtemidler til vandløbene, fordi buskene optog flere sprøjtemidler, mens fx græsbevoksning ikke indfangede lige så stor en del af sprøjtemidlerne som buskene, hvormed man må formode, at en tilsvarende større andel af sprøjtemidlerne må være end i vandløbene.

2 kommentarer: