tirsdag den 26. juli 2011

Næringsstoffer - fra jord til plante

Næringsstoffer i planten

Glukose som næringsstof er utilstrækkelig til vækst hvis planterne ikke får næringssalte med nødvendige grundstoffer. Herunder kan nævnes bl.a. kvælstof, fosfor og andre mineraler.


Hovedgrundstofferne i organisk materiale udgøres af kulstof, ilt og brint (90% af plantevævet), mens resten fordeler sig mellem 14 essentielle næringsstoffer:

Seks makronæringsstoffer: kvælstof (N), kalium (K), calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg) og svovl (S)

Otte mikronæringsstoffer: klor (Cl), jern (Fe), bor (B), mangan (Mn), zink (Zn), kobber (Cu), nikkel (Ni) og molybden (Mo).

For nogle planter er også cobolt (Co) og natrium (Na) essentielle.

Mikronæringsstoffer defineres som de stoffer planterne behøver i mindre mængde end svovl. Der findes dog også andre makro- og mikronæringsstoffer som er vigtige for planten, fx Al, Se, Si, Au, Pb, Hg, Cd, As og U.

En oversigt over de vigtigste kemiske grundstoffer og særligt deres funktioner i planten ses nedenfor:


Grundstof og kemisk symbol

Optagelsesform

% af tørstofvægt

Funktion i planten

Kulstof (C)

Ilt (O)

Brint (H)

CO2

CO2, H2O, O2

H2O

45

45

6

Indgår i alle organiske stoffer: kulhydrat, proteiner, fedtstoffer, DNA og vitaminer, m.fl.

Kvælstof (N)

NO-3, NH4+

1,5

Indgår i alle aminosyrer, DNA, korofyl, visse vitaminer

Calcium (Ca)

Ca2+

0,5

Indgår i cellevæggen og i regulation af membranproteiner og enzymer

Fosfor (P)

H2PO4-

0,2

Del af ATP, DNA, NADPH, fosforlipider og visse vitaminer

Kalium (K)

K+

1

Indgår i plantecellers ionbalance og i lukning af stomata

Magnesium (Mg)

Mg2+

0,2

Indgår i klorofyl og i aktivering af mange enzymer

Svovl (S)

SO42-

0,1

Indgår bl.a. i aminosyrerne cystein og methionin samt i coenzym-A

Klor (Cl)

Cl-

0,010

Indgår i plantecellers ionbalance

Jern (Fe)

Fe2+

Fe3+

0,010

Nødvendig for klorofylsyntese og indgår i cytochromer og nitrogenase

Bor (B)

H3BO3

0,002

Indgår i specielle stoffer i cellevæggen

Mangan (Mn)

Mn2+

0,0050

Indgår i aktiveringen af visse enzymer og frigivelsen af ilt fra fotosyntese

Zink (Zn)

Zn2+

0,0020

Indgår i mange enzymer

Kobber (Cu)

Cu+, Cu2+

0,0006

Indgår i mange enzymer

Nikkel (Ni)

Ni2+

?

Indgår i enzymer involveret i kvælstof-stofskiftet

Molybden (Mo)

MoO42-

0,00001

Indgår i enzymet nitrogenase til fiksering af kvælstof


Næringsstofferne i rodzonen

Jorden består hovedsageligt af silicium, aliminium, jern og andre metaloxider. De stoffer planterne søger rummer jorden som regel kun i ganske små koncentrationer. Planterne optager næringsstofferne i jordvæsken som ioner (uorganiske stoffer med negativ/positiv ladning).


Jord i rodzonen består af lerpartikler, jordkolloider, og af et dødt organisk stof, humus, dvs. rester af dødt plantestoffer, som svampe/bakterier har nedbrudt. Jordkolloider og humusstoffer har begge negative ladninger på overfladen, så de kan binde de positivt ladede næringsstoffer.

På jordkolloiderne sker stor udskiftning af ioner fra bindingsstederne. Et ion med kraftig ladning (biningskapacitet) fortrænger svagere ladede kationer. Protonerne (H+) binder sig (absorberer) med størst styrke.

Ionernes bindingsevne er:

H+ > Ca2+ > Mg2+ > K+ = NH4+ > Na+

Planterødderne udnytter dette ved at øge koncentrationen af protoner i jordvæsken. Protonerne fortrænger fx NH4+-ioner fra jord- og humuspartiklerne, hvorefter rødderne kan optage dem. Dette betyder derfor også, at koncentrationen af negativt ladede næringsstoffer i jorden er meget lille. Negative ioner (anioner) som NO3- , SO42- og Cl- har nemlig ingen mulighed for at adsorbere til jordpartiklerne. De er letopløselige og skylles let ud til vandløb, søer med regnvand, eller siver ned mod grundvandet.

Tilgængeligt fosfat forekommer kun i lave koncentrationer i jordvæsken, men skylles dog ikke ud i gundvand og søer. I stedet danner fosfat tungtopløselige salte med aluminium, jern eller calcium fra jordpartiklerne. Her er fosfat så hårdt bundet at planterne kan have svært ved at skaffe fosfat nok, idet bundet fosfat kun frigives ved forvitring af jordmineralerne.


Rodcellerne hos planten tvinger næringsstofferne fri af jordkoloiderne

Koncentrationen af næringsstoffer er ofte lavere i jordvæsken end i rodcellerne. Adgang til næringsstoffer kræver derfor energi. Energi kommer fra ATP og trækker en protonpumpe der skaber grundlag for at drive næringsstofferne ind i rodcellerne.


Positivt ladede ioner sikrer planten sig ved at øge H+-koncentrationen i jordvæsken. Det sker dels ved at rodcellerne hele tiden frigiver CO2 fra deres respiration. I jordvæsken reagerer CO2 med vand og bliver til kulsyre som fraspalter H+. Samtidig pumper rodcellerne også H+ ud i jordvæsken via de såkaldte ATP-ase-komplekser i cellemembranen, som spalter ATP efter følende proces:


ATP → ADP + (P) + 32 kJ/mol ATP


Den frigjorte energi driver protonpumpen og skaber et elektrisk potentiale henover cellemembranen som følge af flere negativt ladede stoffer i cellens cytoplasma i forhold til omgivelserne. Positivt ladede ioner vil derfor søge mod cellens negative indre selvom koncentrationer af kalium er højere inde i cellen end udenfor. For kun at lade visse positivt ladede ioner komme ind, har rodcellerne endvidere transportproteiner.


Negativt ladede næringsstoffer (sammensat negative ioner) som NO3-, SO42- og H2PO4- tiltrækkes ikke af det negative indre af rodcellerne. Rødderne udnytter derfor igen protongradienten. Overskuddet af protoner i jordvæsken tiltrækker og binder de frie anioner, som ellers ville sive med jordvandet ud af rodzonen. Epidermismembranen er ikke permeabel for frie protoner, selvom koncentrationen inde i cellen trækker i protonerne. Men sammen med en anion kan de komme igennem membranen via specifikke transportproteiner. Hertil benyttes aktiv transport frem for diffusion, da diffusion vil begrænse plantes vækst. Systemet kaldes symport eller cotransport, da transporten af en anion sker sammen med en proton.


Frie aminosyrer i jordvæsken kan planterne optage ved cotransport med en proton og dermed skaffe sig nærings- og kvælstofbidrag.

Kun gasarter som O2, CO2 og N2 samt vand optages udelukkende via diffusion. Gasarter kan nemlig pga. deres lille molekylestørrelse og neutrale ladning diffundere frit over membranen, og på denne måde skaffes ilt til respiration for planterne.


Når næringsstoffer er igennem cellemembranen leverer epidermiscellerne stofferne videre til næste cellelag i roden, cortexcellerne. Transporten er symplasmatisk, idet den går via cellernes cytoplasma gennem de såkaldte plasmodesmata (snævre rørforbindelser som forbinder nabocellernes cytoplasma). Næringsstofferne trænger således ind til rodens kerne, hvor en ny aktiv transportmekanisme transporterer dem til vedkarrene.

Næringstofferne følger vedkarrene ud til hver eneste plantecelle, hvor transpirationen af vand fra bladene er drivkraften.

1 kommentar:

  1. Det er interessante blogs du har, skriver eksamensprojekt og er i tvivl om jeg tør referere herfra :-) har du sakset fra div. biologibøger i dine blogs ?

    Mvh Karsten Holm, Jordbrugsteknologi Miljø&Natur , superkakke3@hotmail.ocm

    SvarSlet