søndag den 20. juni 2010

Hvordan kan planter vokse mod tyngdekraften eller dreje sig mod lyset?

En plantes vækst styres af en lang række væksthormoner. Særligt plantehormonet auxin, som produceres hos planternes i skudspidserne, har en stor betydning for planternes underfundige vækst. Fototropistiske planter har en lysrettet vækst. Her er det netop væksthormonet auxin som spiller en særlig vigtig rolle. Hormonet dannes i skyggesiden af et planteskud hvor plantecellerne påvirkes via auxin til at kunne strækker sig længere end cellerne i lyssiden ved at sænke pH-værdien i cellevæggene hos plantecellerne i skyggesiden. På denne måde kan plantecellerne derfor bevæge sig efter lyset. Skudspidsen bevæger sig hermed også efter lyset og stænglen kan derved blive temmelig asymmetrisk for at opnå og udnytte mest muligt lys hver dag.

De enkelte plantedele i en plante bidrager herforuden også til at optimere lysoptagelsen. Dette sker bl.a. ved at vende bladene i forhold til lyset, således at de står vinkelret på lysindstrålingen hele dagen.

Andre receptorer i planter reagerer på tyngdekraften, hvilket kaldes geotropisme. Her styres plantes vækst igen af plantehormonet auxin, således at planterne kan vokse mod tyngdekraften og dermed opad mod lyset.

Kilder:
http://da.wikipedia.org/wiki/Fototropisme, http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Plantefysiologi/fototropisme, http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Plantefysiologi/geotropisme,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar