Planternes triglycerider (én type fedtstoffer) indeholder ofte relativt mange umættede fedtsyrer. Indholdet af monoumættede og polyumættede fedtsyrer varierer fra plante til plante. Planternes triglyceridrer udvindes ofte i form af planteolier ved presning idet de som umættede fedtsyrer er flydende ved stuetemperatur.
Planterne danner fedtsyrerne ud fra glycerolaldehyld-3-fosfat-molekyler, som kommer enten direkte fra Calvins cyklus eller fra glykolysen. Fedtsyrerne dannes i cellens cytoplasma af enzymkomplekset fedsyreanhydrase.
Glycerolaldehyld-3-fosfat og acetyl-CoA er tillige udgangspunktet for dannelse af lipiderne isoprenoider, som omfatter stoffer såsom fotosyntesepigmenterne beta-karoten og xantofyl, mange af plantens hormoner, duftstoffer, forsvarsstoffer og fx naturgummi.
De 20 forskellige aminosyrer dannes hos planter med udgangspunkt i glukose. Når glukosen nedbrydes via respirationsprocessen, kan nogle af mellemprodukterne omdannes til de forskellige aminosyrer. Herudover kræves der ammonium, NH4+, til aminosyrernes aminogruppe, og til aminosyrerne cystein og methionin kræves svovl. Planterne optager næringsstoffer fra jordvandet som ioner, bl.a. NH4+, NO3- og SO4 2-.
Dannelsen af de 20 forskellige aminosyrer sker via forskellige synteseveje, styret af bestemte enzymer. Syntesen af aminosyrerne koster energi i form af ATP.
Et af de plantebekæmpelsesmidler som anvendes mest i dag er glyfosfat (Roundup), som hæmmer et af de enzymer, der medvirker ved dannelsen af aminosyrerne fenylalanin, tyrosin og tryptofan. Enzymet findes ikke hos dyr, og midlet har derfor ikke nogen umiddelbar giftvirkning hos dyr eller mennesker.
Visse aminosyrer bruges til at danne klorofyl og nukleotider som også indeholder nitrogen. For at danne nukleotider må planten desuden optage fosfat, PO4 3-, fra jorden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar