Jordbær er en såkaldt flerfoldsfrugt, og det man normalt anser for frugten er biologisk set i virkeligheden en opsvulmet frugtbund, hvor de små frø på denne frugtbund botanisk set i virkeligheden er nødder.
Jordbærrets oprindelse
Jordbær (Fragaria) findes i mange former og størrelser, arter og krydsninger. På verdensplan kendes på nuværende tidspunkt 17 jordbærarter, som er udbredt i Europa, Lilleasien og Nord- og Sydamerika. Planteslægten Fragaria har visse kendetegn. Planterne er små, lave, udløberdannende stauder, hvor løvet sidder i roset. Blomstringen forekommer oftest i maj-juni, hvor blomsterne er hvide og bladene er trekoblede med tandet rand.
Valg af sorter
En af de mest almindelige jordbærarter er havejordbær (Fragaria x ananassa) som er en krydsning (hybrid) mellem amerikanske jordbærarter, og har eksisteret i Europa siden det 19. århundrede.
Der findes mange sorter af havejordbær, bl.a. dania, darselect, dybdahl, honeoye, korona, ostara, florin, evie, everest, pandora, elsanta, polka, senga sengana, florence, symphony, salsa, sonata og zefyr.
Dania modnes sent i sæsonen og udbyttet er ganske pænt. Til gengæld er jordbærrene store kegle- eller taskeformede og stærkt dybrøde udvendigt med fast konsistens og mild aromatisk smag. Planten er kraftig af vækst, har stor frugtbarhed og er meldugresistent.
Darselect modnes meget tidligt i sæsonen, og udbyttet er rigtig pænt. Jordbærrene er store og mørkerøde med en kraftig smag. Jordbærrene kan anvendes både i frisk og nedfrosset form, og de har derudover en rigtig god holdbarhed.
Dybdahl modnes tidligt i sæsonen. Udbyttet er dog kun af middel størrelse, og selve jordbærrene er kun middelstore. Senere på sæsonen bliver jordbærrene stadig mindre i størrelse og får en tilspidset form. Dog producerer sorten jordbær over en længere tidsperiode end andre sorter. Jordbærrene er lysere røde, igen med en fast konsistens og mild, sød, aromatisk smag. Sammenlignet med andre jordbærsorter er smagen dog en smule svag. Jordbærret har ikke en lang holdbarhed, og egner sig bedst til at blive indtaget kort efter plukning. Sorten er desuden svag af vækst. Det er en af de ældste sorter herhjemme, og er næsten blevet trængt ud af de danske haver pga. andre sorter, som er mere frugtbare. Sorten har foruden en fordel, idet jordbærrene ikke rådner så let efter regn, som andre sorters jordbær.
Honeoye modnes ligesom dybdahl tidligt i sæsonen, igen med middelstort udbytte, men er dog ikke på samme måde hårdfør som dybdahl. Jordbærrene er til gengæld ganske store, skinnede, kegleformede og dybrøde, både indvendigt og udvendigt, og deres smag er syrlig og uaromatisk. Konsistensen er fast, og desuden har disse jordbær et lavt syreindhold. Sorten er herudover modstandsdygtig overfor gråskimmel under regn i modningstiden, mens den dog ikke har dannet beskyttelse mod meldug. Tillige kan sorten benyttes friskt såvel som nedfrosset.
Korona modnes lidt senere ned honeoye og dybdahl, men stadig ganske tidligt i sæsonen. Udbyttet er igen af middelstørrelse. Jordbærrene er store og mørkerøde. Kødet i jordbærrene er ligesom på ydersiden mørkere rødt og har en blød og meget saftigt konsistens. Smagen er dyb og kraftig. Planterne er meget frugtbare.
Ostara er en remonterende sort, dvs. at planten hele sommeren, fra juli til frostens begyndelse, producerer nye blomster og kraftige, kødfulde, middelstore, lyserøde, velsmagende jordbær. Jordbærrene er egnede til at spises friske, dog ikke i samme omfang som andre sorte til nedfrysning. Det bedste udbytte senere på sommeren, i august og september, fås ved at fjerne blomsterne fra den første blomstring, således at der gives plads til en ny blomstring.
Florin er ligesom ostara en remonterende jordbærsort. Udbyttet er middelstort hele sommeren, og jordbærrene er egnede til både nedfrysning og til at blive anvendt friske. Jordbærrene er store og lidt orangerøde med en meget kraftig smag.
Evie er igen en remonterende sort, hvor udbyttet igen er middelstort. Jordbærrene er store og smagen er rigtig sød.
Everest er ligesom de tre tidligere nævnte sorter en remonterende sorter, som producerer store søde bær hele sommeren, som er velegnede til både at blive anvendt i frisk og nedfrosset form.
Pandora er en af jordbærsorterne, som blomster senest. Til gengæld er udbyttet af jordbær det næststørste, med store, kødfulde, dybrøde, kegleformede jordbær. Konsistensen er fast og saftig, og sorten får ofte mange udløbere. Et ekstra puls ved sorten er, at den ikke angribes af meldug og gråskimmel i et stort omfang. Et minus ved sorten er dog, at den ikke selv har pollen, så den skal bestøves af en anden sort. Jordbærsorten skal derfor placeres sammen med en anden jordbærsort for at få udbytte af pandora. Men mange af de andre jordbærsorter har en tidlig blomstringstid, så for at få fuldt udbytte af pandora skal sorten placeres sammen med en remonterende sort – i dette tilfælde altså ostara.
Elsanta modnes senere på sæsonen og udbyttet er stort. Jordbærrene er lyse og store med hvidt frugtkød. Smagen er mild og sød, uden syre. Sorten er særlig god til desserter, og egner sig bedst til frisk brug men ikke nedfrysning. Dog er holdbarheden god hos bærrene. Dog skal man som haveejer være opmærksom på, at elsanta er en vanskelig jordbærsort idet den ofte angribes af sygdomme, skadedyr og er følsom overfor vinterfrost.
Polka er den jordbærsort hvis udbytte er det største. Sorten minder meget om sorten Senga Sengana. Modningen forekommer middeltidligt, og jordbærrene er middelstore og kegleformede. Farven er dybrød både indvendigt og udvendigt, og smagen er let syrlig-sød og uaromatisk. Konsistensen er fast og sorten er velegnet til selvpluk og nedfrysning. Fordelen ved sorten er, at den er meget frugtbar og bærrene ikke angribes så meget af gråskimmel efter regnvejr.
Senga sengana er et rigtig fint alternativ til polka og modnes tillige middeltidligt. Jordbærrene er lysere røde, taskeformede, med en fast konsistens og kraftig, saftig smag. De er velegnede til selvpluk og kan anvendes såvel friskt som nedfrosne. Til gengæld er udbyttet ikke det største, og sorten kræver bestøvning. Samtidig er sorten temmelig sårbar overfor gråskimmel og besidder ikke den bedste holdbarhed, men kan nedfryses.
Florence modnes sent (mellem dania og pandora)og udbyttet er ganske pænt. Det er en af de nyeste sorter i Danmark. Jordbærrene er meget store og mørkere røde. Smagen er frisk og syrlig med aroma. Konsistensen er fast, og jordbærrene er holdbare og velegnede til nedfrysning. Sorten menes at være meget modstandsdygtig mod de fleste sygdomme. Selve planterne er meget frugtbare.
Symphony modnes sent og udbyttet er middelstort, men jordbærrene er store, kegleformede og saftige med en kraftig smag. Farven er dybrød udvendigt og lakserød indvendigt, og overfladen er skinnende og glat. Smagen er sød og uaromatisk, og konsistensen af jordbærrene er faste og spændstige. Sorten giver herforuden mange udløbere, men er svag af vækst. En fordel er, at de modne jordbær ikke er særligt modtagelige overfor gråskimmel.
Salsa modnes middelsent, men udbyttet er stort og jordbærrene er store og dybrøde med en kraftig aromatisk smag. Sorten er egnet til både nedfrysning og til at blive anvendt frisk.
Sonata modnes middeltidligt og udbyttet er af middelstørrelse. Jordbærrene er store, skinnede lyst røde med en kraftig smag. Sorten er herforuden meget velegnet både i nedfrosset og frisk form. Planten er desuden yderst frugtbar, men er en krydsning med Elsanta, som kan være vanskelig at håndtere som haveejer, og kan derfor tillige være vanskelig at have med at gøre i haven.
Zefyr modnes tidligt i sæsonen, men udbyttet er meget lille. Sorten giver store til mellemstore skarlagenrøde jordbær, hvis konsistens er fast og smagen hos jordbærrene er frisk og syrlig. Dog er sorten stadig sødere i smagen end honeoye. Desværre er sorten noget modtagelig overfor meldug.
Plantning og pasning af jordbærbed
Jo tidligere jordbærplanterne plantes, jo større bliver udbyttet det følgende år. Plantningen bør forekomme sidst i juli eller først i august, så man kan få det optimale udbytte af sine jordbærplanter den følgende sommer. Plantes de senere i sæsonen vil udbyttet det kommende år af jordbær derfor blive begrænset. Når jordbærplanterne plantes bør de aldrig sættes dybere ned i jorden end at topskuddet er over jorden, og indtil rødderne har fået rigtig godt fat i jorden, må jorden endelig ikke tørre ud.
Jordbærplanterne bør altid plantes i ny frisk jord, altså jord hvor der ikke tidligere har været dyrket jordbær eller andre planter de sidste par år. Plantes jordbærplanterne nemlig i brugt jord, så vil jorden være fyldt med nematoder, dvs. små orme som gnaver sig ind i den nye jordbærplantes sarte rødder og forhindrer at planten vokser optimalt. Nematoderne kan forblive i live i op til 3-4 år i jorden, så man bør vente med at anlægge sine jordbærplanter før efter et par år.
Arealet hvor der dyrkes jordbærplanter kan også dyrkes med andre afgrøder med afstand, idet man så reducerer risikoen for specifikke sygdomme og skadedyr hos netop jordbærplanter. Desuden skal arealet være fri fra flerårigt ukrudt, og jordbærplanterne skal jævnligt holdes rene for ukrudt. Den ideelle afstand er 30-40 cm mellem hver jordbærplante hvis udbyttet skal blive størst muligt, men det er dog lettere at holde planterne fri fra ukrudt ved 50 cm afstand eller derover.
Selvom jordbær trives bedst i halvskygge ved skovlignende forhold, så er pointen, hvis man ønsker fuldt udbytte fra sine jordbærplanter, at placere dem i fuld sol og så til gengæld sørge for, at de tilføjes rigelig fugtighed i jordoverfladen og rigelig af humus i jorden. I humusrig jord forekommer der nemlig en konstant nedbrydning af organisk materiale, hvilket jordbærplanterne har brug for at kunne producere det optimale antal jordbær.
Ved selve plantningen af jordbærplanterne i jorden, er det en rigtig god ide at løsne jorden, så rødderne ikke mases og der tilføres luft mellem rødderne. Derudover kan man blande lidt kompost i jorden inden planterne sættes heri, idet det tilfører planterne den nødvendige næring når de skal begynde at vokse. Komposten skal ikke være helt omsat, men det skal heller ikke være store mængder kraftig kompost. Umiddelbart efter plantningen af jordbærplanter er det derfor en rigtig god ide at tilføre 20-30 gram NPK gødning pr. m2.
Når planterne bærer jordbær er det desuden vigtigt at bemærke, at man bør holde sig fra at træde ind i selve jordbærbedet, idet jorden så faldtrykkes og rødder kan blive beskadigede.
Derudover er det væsentligt at notere sig, at planterne under bærsætningen, tørkeperioder og vækstfasen skal tilføjes rigelige mængder vand, gerne ned til ca. 10-15 cm. dybde.
Jordbærplanters levetid
Jordbærplanterne producerer flest og størst jordbær i de første par år, men i løbet af 3-4 år bliver bærrene og udbyttet stadig mindre. Det kan derfor, hvis man virkelig søger at optimere sin jordbærproduktion, være en god ide at udskifte jordbærplanterne efter ca. 2 år. På denne måde er det også væsentligt lettere at holde planterne fri for ukrudt og sygdomme.
Formering af jordbærplanter
Jordbærplanterne sætter selv udløbere under og efter høst, men fjerner man ikke disse udløbere kan haven hurtigt blive et værre vildnis. Hvis man dog ønsker at benytte udløberne, så skal man være opmærksom på, at de planter som sætte mange kraftige udløbere ikke nødvendigvis er dem som giver de største jordbær. For derfor at isolere de jordbærplanter som giver et godt udbytte, kan man markere dem med binde eller andet, og udløberne fra disse planter kan man så evt. beholde og dyrke videre på. Man skal desuden også være opmærksom på, at udløberne kan have arvet evt. sygdomme fra den oprindelige jordbærplante.
Hvis man vil isolere en udløber fra en plante, kan man plante udløberen i en potte, og når udløberen så har udviklet et godt rodnet selv, kan man klippe forbindelsen mellem den oprindelige plante og udløberen.
Når jordbærrene er høstede
På dette tidspunkt gavner det jordbærrene at blive rengjorte for udløbere og ukrudt, dog uden at rødderne beskadiges for meget. Det er vigtigt at jorden stadig forbliver løs og at jordbærrene er tilført et godt nyt jorddække med kompost, der forhindrer at regn ødelægger jordstrukturen og tilfører planterne ny næring til det kommende år. På denne måde kommer jorden om efteråret til at bestå af et meget omsat kompostjorddække nederst, der giver planten næring, og øverst et lag halvkompost, der holder de nederste jordlag fugtige. Samtidig holder det nye jorddække planten nede i jorden, idet jordbærplanter udvikler et nyt sæt rødder oven på de gamle i eftersommeren. Fryser jorden kan hele planten blive skubbet op af jorden, hvis det nye jordlag ikke er tilføjet øverst.
Ved remonterende jordbærsorter er situationen lidt mere kompliceret. De mest egnede tidspunkter at tilføje et nyt kompostlag øverst er enten sent i efteråret, eller meget tidligt i foråret, men kompostlaget kan også tilføjes konstant i løbet af foråret, sommeren og efteråret, hvilket dog kræver et mindre kompostlag hver gang og mere kontrol med planten.
Det efterfølgende forår (nær sommeren)
For at få sine jordbærplanter til at producere mest mulige jordbær i den kommende sommer, så er det en rigtig god ide at spare på komposten med det høje kvælstofindhold på dette tidspunkt, idet jordbærplanterne så vil danne mange blade men få jordbær. I stedet kan man tilføje et jorddække med omsat plantemateriale, visne blade eller halm, der holder på fugtigheden.
Sygdomme, forebyggelse og bekæmpelse hos jordbærplanter
Meldug og gråskimmel er nogle af de sygdomme som jordbærplanter oftest plages med. Derudover lider jordbærplanter af jordbærværgmider, jordbærviklere, håret engtæge, jordbærsortåd og hindbærsnudebiller.
Meldug kan man forsøge at undgå ved at undgå vandmangel hos jordbærplanterne og ved at udvælge sorter, som er meldugresistente. Desuden kan et godt jorddække, god afstand mellem planterne og kompost med lavt kvælstofindhold også være med til at forebygge meldug.
Gråskimmel kan man udgå ved at sørge for god jord, løst jorddække, kompost med lavt kvælstofindhold, lys, luft og igen udvælgelse af sorter, som ikke i stort omfang er så modtagelige overfor sygdommen.
Jordbærdværgmider kan man undgår eller bekæmpe med vanding af planterne i foråret hvor der er tilføjet et kraftigt løgudtræk fra f.eks. løgskal eller hvidløg eller et afkog af regnfang.
Jordbærvikleren hører til småsommerfuglene og har fået deres navn fordi de vikler bladene på planten sammen for at beskytte sig fra udefrakommende trusler. De gnaver langsomt bladene til ukendelighed. Viklerne overvintrer som æg eller larver i planterne, og så snart foråret begynder og nye blade og skud sættes på jordbærplanterne, sætter viklerne tænderne i de nye skud og blade. Værst er det, hvis viklerne forgriber sig på blomsterne og spinder kronbladene sammen. Jordbærrene bliver deforme og ødelagte, og udbyttet fra jordbærrene ringe. Klækningen af larverne foregår over en meget lang periode, hvilket derfor gør bekæmpelsen af jordbærviklerne noget besværlig. Men ved at placere jordbærrene i et område i haven, hvor der forekommer mange forskellige planter og plantemiljøer, vil naturligt forekomne fjender mod viklerlarverne kunne begrænse skaderne på jordbærplanterne. Særligt snyltehvepsen og mejser er nogle af viklernes største fjender. Som jordbærejer kan man, for at begrænse viklernes virkning på planterne, afklippe de gamle blade efter jordbærsæsonen, afpille larver, fjerne alle sammenspundne blade og foretage sædskifte. Ønsker man en effektiv skadedyrsbekæmpelse kan Dipel eller Maladan insektmiddel anvendes.
Rammes jordbærplanterne af håret engtæge eller jordbærtæge, så vil jordbærrene blive knortede, hårde og dårligt udviklede (symptomerne kan dog også skyldes sen forårsfrost, tørke, dårlig bestøvning). Håret engtæge overvintrer i voksen form, og søger så om foråret (lige i forbindelse med jordbærrenes blomstring) en egnet værtplante. Jordbærtægen overvintrer derimod som æg, men søger tillige en egnet værtplante i foråret. Særligt håret engtæge stikker hul i munddelene i de nydannede jordbær lige efter blomstring, så de ødelægges og de færdige jordbær dermed får et deformt ydre. Sorterne angribes i forskellig grad af håret engtæge. Elsanta får mange skader, Honeoye rammes i middelstort omfang, mens Senga Segana næsten ikke er modtagelig overfor engtægen. Som modforanstaltninger kan jordbærplanterne netdækkes i foråret, idet tægerne kommer flyvende for at finde deres værtplante. På denne måde hindres æglægning og jordbærrene beskadiges derfor ikke i deres tidligste stadie. Ligesom mange andre skadedyr, har også engtægen naturlige fjender. Biodiversitet derfor altid en god ide i haven, idet man derfor fremmer de naturligt forkomne fjender. Desværre findes der ikke på nuværende tidspunkt kemiske bekæmpelsesmidler til privatbrug mod tægerne.
Jordbærsortråd er en svampesygdom, der dog endnu ikke forekommer så ofte i Danmark. Symptomerne er ofte døde plantedele, herunder stængler, stilke, rodstok, blomster og selve jordbærrene. På bladstilke og stængler ses angrebene fra jordbærsortråd som langstrakte døde partier, der langsomt afskærer bladet eller udløberen så den viser og dør. På jordbærrene ses svampeangrebet som indsunkne, cirkelformede, brunlige/sorte pletter på de modne bær, der føles hårde. Ved tidligt angreb af de umodne jordbær vil hele bærret ofte tørre.
I fugtigt vejr vil svampesygdommen sætte laksefarvede sporer, hvilket er den tydeligste indikation til, at det er jordbærsortråd som man har med at gøre, og ikke gråskimmel, som svampeangrebet nemt kan forveksles med. Svampen overvintrer i inficeret plantemateriale, og om foråret begynder svampesporerne så igen at brede sig og sprede sig (bl.a. via regn, mennesker og dyr). Høje temperaturer og fugtigt vejr er de bedste betingelser for jordbærsortråd, og for at inficere en plante kræves frit vand på planteoverfladen, hvilket desværre ofte forekommer hos jordbær.
For at bekæmpe sygdommen kan man hurtigt forsøge at skille sig af med de inficerede plantedele (hele planter evt.), og jorden, hvori de inficerede planter har været dyrket, skal ikke dyrkes med nye jordbærplanter idet svampesporer stadig kan forekommer i jorden. Sorterne angribes også i forskellig grad af jordbærsortråd. Elsanta og Florence er f.eks. meget modtagelige overfor svampeangrebet. Når planterne vandes skal man undgå overbrusning af planterne i store mængder, da spredningsrisikoen øges ved plask af vand. Desværre findes der ikke nogle kemiske bekæmpelsesmidler til privatbrug.
Har jordbærplanterne erhvervet sig hindbærsnudebiller kan dette ses ved små symmetriske gnav i de unge uudfoldede blade, som små runde huller i blomsternes hvide kronblade eller som ødelagte blomsterknopper på planten. I sidste tilfælde skyldes de ødelagte blomsterknopper, at hindbærsnudebillelarver udklækkes når temperaturen er over 18 grader, og larverne bider så stilken med knoppen delvist over, så knopperne ødelægges og jordbærudbyttet mindskes.
Skaden fra hindbærsnudebillen er oftest værst ved de sene jordbærsorter som f.eks. Florence, hvor skadedyret i nogle tilfælde kan medfører fuldkomment afgrødetab uden bekæmpelse. Tidlige sorter som f.eks. Honeoye rammes i modsætning ikke i samme omfang af hindbærsnudebillen, idet temperaturen ikke er lige så høj ved blomstring som hos Florence.
Samtidig har antallet af knopper betydning for hindbærsnudebillens beskadigelse af planten. Sorter med mange knopper tåler langt bedre et angreb fra hindbærsnudebiller end sorter med få knopper.
Bekæmpelsen af hindbærsnudebiller foregår med pyrethroider (gruppe af insektgifte).
Som en tilføjelse kan det nævnes, at man bør undgå at gøde jordbærplanterne med kvælstofholdig gødning når de er svækkede, idet dette faktisk bare er med til at øge modtageligheden for langt flere sygdomme og forværre problemerne.
Kilder:
http://da.wikipedia.org/wiki/Jordb%C3%A6r_(frugt), http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/jordbaer_og_rabarber/71.html
Ingen kommentarer:
Send en kommentar